Tekst

Helle van Dijk er en fotograf og billedkunstner der er interesseret i at fange de små øjeblikke i hverdagen. Øjeblikke der er en visuel ’stoppen op’ hvor Van Dijk studerer en detalje; som en plastic pose der er fanget i vinden i et træ eller et basketball mål hvor skyggen lige nøjagtig falder som et magisk slør, over det objekt som mange ellers blot vil gå forbi. Dette er netop Van Dijks styrke, at hun igennem sine fotografier byder os indenfor i et visuelt univers, hvor det er detaljen der transformeres til et kunstobjekt. For hvorfor kan den orange gadekegle ikke opfattes som en skulptur der er placeret i byrummet?

Til tider zoomes der ud på et landskab, men også her er det detaljen der er det bærende element i fotografiet, som det lille røde hus i et stort snelandskab. Atmosfæren er varm og indbydende, og som publikum får man lyst til at se mere af Van Dijks unikke måde at fange alt det der i virkeligheden er lige foran næsen på os, men som vi i de fleste tilfælde selv vil gå forbi.

Ligesom den amerikanske kunstfotograf Sally Mann, har Van Dijk også en forkærlighed til at inddrage sin egen personlige hverdag i sine motiver, hvor hendes børn ofte er portrætteret. Dog er der langt til familiens private fotoalbum i disse serier, da Van Dijk får skabt en fortælling, der i stedet går direkte ind i en kollektiv bevidsthed, som vi som beskuer også kan forholde os til.

Derfor er hendes portrætfotografi også taget med udgangspunkt i Van Dijks egen fortolkning af personen der portrætteres. Det er ikke et traditionelt portræt fotograferet i et studie med korrekt lyssætning, men derimod et kunstnerisk greb i at fange personligheden, som ofte gøres i modellens egen personlige kontekst. Ønsker man at bestille et portræt er det derfor med udgangspunkt i Van Dijks arbejdsmetode, hvor hun vil tilbringe noget tid med den person der portrætteres for at formidle det som Van Dijk netop synes er så vigtigt i al hendes arbejde, at fotografere det der ikke er umiddelbart synligt.